Vloggerworld.nl
Dé nr. 1 inspiratie site voor vloggers
Menu

Hoe Ga Je Om Met Kritiek? 27 mei 2015

Wanneer je een vlog of blog hebt kom je ze vroeg of laat tegen. Klagende mensen. Mensen die zeggen dat je lelijk bent, of dik, of niet interessant en saai. Geeft niets, geloof ons, het hoort erbij. Leuk is het anders, dat wel. Hoge bomen vangen veel wind zeggen ze en deze uitdrukking gaat zeker op bij vloggers en bloggers. Je zet jezelf immers letterlijk ten toon voor miljoenen mensen.

Fans, Haters en Trollen

Het is belangrijk bij kritiek op te letten wat voor kritiek het eigenlijk is. Is het opbouwende kritiek; kun je er beter van worden. Of is het kritiek puur bedoelt om je af te breken? Je hebt haters en fans. En dan heb je nog een derde groep, de zogenaamde Trollen

 • Je fans.

Fans leveren over het algemeen kritiek waar je iets aan hebt. Ze geven hun kritiek op een respectvolle manier en zullen deze ook onderbouwen. Hierdoor ontstaat vaak een waardevolle discussie en uitwisseling van inzichten

Voorbeelden:

“Ik ben het niet met je eens dat blabla een goed product is. Ik las namelijk dat ….”

“Ik vind je Shoplog een beetje saai, misschien had je beter ..”

 • Haters

Zo, ik heb het gezegd. Haters. Je weet wel mensen die je het licht in de ogen niet gunnen. Die het niet kunnen uitstaan dat je een trouwe fanbase hebt. Die er ‘s nachts niet van kunnen slapen omdat je aantal volgers gestadig toeneemt. Haters haten om verschillende reden maar de onderliggende emoties zijn over het algemeen onzekerheid en jaloezie. Door jou af te breken voelen ze zich net even wat beter over zichzelf. Je confronteert ze eigenlijk met hun eigen zwakke punten. en in plaats van zich te laten inspireren door wat jij doet, proberen zij jou te demotiveren.

voorbeelden

“Je wordt zeker betaald om dit te zeggen, het is allemaal oplichterij”

“Je hebt alleen maar goedkope troep gekocht, denk je nou echt dat iemand dit leuk vind.”

 • De Trollen

Dit zijn de kleuters onder de reageerders. Mensen die letterlijk niks te doen hebben. Ze vervelen zich en zoeken aandacht. Je vlog of blog kwam voorbij en ze vissen naar een reactie. Het is bij trollen, in tegenstelling tot bij Haters, niet persoonlijk.

voorbeelden:

“Hee lelijkerd”

“Jij bent stom en je hond ook”

people ae going to stare

Hoe reageren op kritiek?

Het is belangrijk bij negatieve comments of kritiek eerst vast te stellen om wat voor reageerder het gaat.

Bij een comment in de trant van:’Je bent lelijk’ mag je er van uitgaan dat je met een hater of troll te maken hebt. Het is namelijk een opmerking bedoeld om je rot te laten voelen. Reageer hetzelfde als je zou doen op kleine kinderen die op een negatieve manier aandacht vragen. Namelijk niet. Negeren is hier het toverwoord.

Is het opbouwende kritiek, zeg dan dat je het jammer vind dat het het misschien niet helemaal was wat de reageerder leuk vind en vraag of ze misschien suggesties hebben. Je fans hebben het beste met je voor en je kan daarom ook veel van ze leren. Schiet niet meteen in de verdediging maar probeer echt open te staan voor verbeterpunten.

Ken je eigen zwakke punten

Als kritiek je echt raakt komt dat omdat die persoon je aanspreekt op een punt waar je zelf ook onzeker over bent. Herken en erken die onzekerheden. Je kunt het zien als een wondje met een korstje erop waar iemand even aan pulkt. Weet je niet goed hoe je de kritiek moet plaatsen en merk je dat het je erg aangrijpt, praat dan met iemand erover die je vertrouwt en die jou goed kent. Vaak kun je het dan beter in perspectief zien.

Tot Slot:

Twee keuzes

Wat er eigenlijk gebeurt is het volgende: Je hebt als je vlogt of blogt eigenlijk twee keuzes.

Je kunt je richten op ‘veilige’ onderwerpen. Zeg maar de onderwerpen die iedereen al behandeld. Zonder je eigen mening te geven en waarvan je weet dat het grootste deel van je publiek dit leuk zal vinden.

De tweede keuze is dat je je écht uit, jezelf bent en ook neerzet zoals je echt bent en daardoor je spreekwoordelijke kop boven het maaiveld uitsteekt. Dit maakt je kwetsbaar. Mensen zullen een mening hebben over wat je schrijft of over je video’s en dit kan positief of negatief zijn.

 

 

 

Categorieën VLOG TIPS
 • diana zegt:

  goed en duidelijk artikel! ik vond het in het begin soms wel lastig om er mee om te gaan. ik reageer dan wel gewoon normaal en netjes, maar van binnen trok ik het me toch meer aan dan ik zou willen. ik heb er zelfs over gedacht om dan alleen maar over de ‘veilige’ onderwerpen te gaan bloggen. maar dat is echt niet wat ik wil. ik wil graag met mijn spreekwoordelijke kop boven het maaiveld uitsteken. en tja, dan horen die reacties er jammer genoeg eenmaal bij.

  • Vloggerworld zegt:

   Hai! Fijn dat het herkenbaar is. Of eigenlijk ook weer niet natuurlijk :-) Weet je, ik denk altijd maar zo… als je echt schrijft vanuit jezelf, over dingen die jou interesseren, dan mag iedereen vinden wat hij/zij vindt. En als zij zich op een lelijke manier uiten heeft dat niets met jou te maken. Je hebt een mooie schrijfstijl en zeker wat te vertellen. Mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>